Mikrobi

`Dobar učitelj je onaj koji svog učenika može da učini boljim od sebe`

Gljivica kandida – Candida albicans

na 3 marta, 2013

Kandida (Candida albicans) je sve češći izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa. Kod čoveka može da se pojavi u svakom životnom dobu, ali je najčešća kod odojčadi i staraca. Ova gljivica se nikada ne nalazi kao slobodna u prirodi. Normalni je stanovnik čovekovih organa za varenje. Kod zdravih može da se nađe u ustima ili vaginalnoj sluzokoži, ali samo u obliku spore.

 

Uzrok bolesti

 

Do bolesti dolazi u slučaju slabljenja imuniteta. Gljivica ima veliku sposobnost prianjanja za ćelije sluzokože, što je posebno izraženo u prisustvu šećera, ugljen dioksida i niže pH vrednosti (kiselija sredina).

 

Bolest se češće javlja kod dece, starijih ljudi i trudnica. Redovno se javlja kod osoba sa deficitnim imunitetom, urođenim ili nastalim kao posledica tumora, leukemije, limfoma, SIDE i slabe ishranjenosti. Kandidiaza je često posledica korišćenja antibiotika, kortikosteroida i imunosupresivnih lekova. Prati pojedine bolesti kao što su dijabetes, hipotireoza, Kušingova bolest, Adisonova bolest, smanjenje i defekt linfocita, smanjenje neutrofila i defekt polimorfonukleara. Često se javlja kod osoba koje su dosta u dodiru sa šećerom kao poslastičari, kuvari i domaćice, kao i kod onih sa oštećenom kožom.

 

Soor (mlečac)

 

Ovaj oblik oboljenja se najčešće javlja kod novorođenčadi koja se inficiraju od majke tokom prolaska kroz porođajni kanal. Odrasle osobe oboljevaju u slučaju smanjenog lučenja pljuvačke, kod šećerne bolesti, imunodeficitarnih stanja, nošenja proteze i loše higijene usne duplje.

 

Na sluzokoži usta, jeziku, desnima, mekom i tvrdom nepcu vide se beličaste naslage koje liče na krpice mleka (imaju sirast ili membranozni izgled). Mehanički se teško skidaju, a ispod njih ostaje crvena, oguljena sluzokoža. Ako duže traje sluzokoža postaje istanjena i sjajna. Kandidijaza može da se proširi iz usta u jednjak.

 

Beličaste naslage mogu da se skidaju gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone. Za bebe se preporučuje 0.1% rastvor gencijane violet. Majka treba posle podoja da prebriše bradavice gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone.

 

Angulus infekciozus oris – žvale (infekcija uglova usana)

 

Ova infekcija gljivicom kandidom je lokalizovana u uglovima usana. Koža zahvaćenog ugla usana je crvena, ljušti se, vlaži, lako se oštećuje, puca i krvari. Bolest ima hroničan tok. Slično izgleda infekcija streptokokama, kao i promena koja se javlja zbog manjka vitamina B grupe. Leči se Nistatinom u obliku kapi ili masti.

 

Candida vulvovaginitis

 

 

Najčešće se javlja kod žena u trudnoći, obolelih od dijabetesa, kod žena koje koriste oralna kontraceptivna sretstva, ali može da se javi i kod devojčica. Ubraja se u polno prenosive bolesti, mada su mogući i drugi putevi prenošenja.

 

Zapaljenje vagine i spoljačnjih polnih organa (vaginitis i vulvovaginitis) izazvano gljivicom kandidom se ispoljava svrabom i pojačanim lučenjem belog, gustog, sirastog sekreta. Koža zahvaćenih spoljašnjih polnih organa i sluzokoža vagine su intenzivno crveni.

 

Na kandidijazu može da liči infekcija gonokokom i trihomonasom. Dijagnoza se postavlja pregledom vaginalnog sekreta (VS) na stepen čistoće. To je VI grupa VS. U terapiji se koriste Nistatin vaginalete i tablete, Diflukan tablete i Kansen vaginalete. U poslednnje vreme se uspešno primenjuje lečenje jednom vaginaletom Kanestena uz lečenje partnera oralnim tabletama antimikotika (piju se Nistatin ili Diflukan tablete).

 

Candida balanitis (Balanoposthitis)

 

 

Najčešće se javlja kod dijabetičara, jer oni imaju glukozu u mokraći koja omogućava razmnožavanje gljivice i njeno prianjanje za sluzokožu. Češće se javlja kod osoba sa fimozom, a infekciji pogoduje i loša higijena.

 

Na glaviću penisa i sa unutrašnje strane prepucijuma vide se plihčići koji pucaju i slivaju se stvarajući jarko crvene površine koje se ljušte po ivici. U lečenju se koriste antimikotske masti (Nistatin, Kansen) i tablete (Nistatin, Diflukan). Steroidne masti se ne primenjuju zato što pogoduju rastu kandide.

 

Candida intertrigosa, kandida ojed

 

Intertrigozna kandidijaza se javlja na površitama koje se međusobno taru. Česta je kod odojčadi u analnom i genitalnom predelu. Javlja se i kod odraslih u velikim pregibima i ispod dojki. Pojavi ove infekcije pogoduje dijabetes, gojaznost, znojenje, neadekvatna odeća i obuća.

 

U pregibu upaljena koža je crvena, glatka, vlaži i oštećuje se. Ivice promene su neravne, malo ljuskave. U okolini mogu da postoje plihovi. Promene se šire i slivaju. Praćene su svrabom. Infekcija kandidom može da se javi i između prstiju, pa liči na tineu pedis. Tu se vidi crvenilo, erozija kože i beličaste naslage. Kandida ojed može da liči na kontaktni dermatitis i inverznu psorijazu.

 

Kandida se retko javlja na zdravoj koži. Koža je predhodno oštećena dermatitom, vlagom i pregrevanjem. Da bi se sprečila infekcija kožu u pregibima posle kupanja treba dobro osušiti i zaštititi kremom sa lanolinom ili cinkom. Nositi komotnu odeću od prirodnih materijala koja ne favorizuje znojenje. Kod beba često menjati pelene. Kandida infekciju lečiti antimikotskim kremama.

 

Paronihija – kandida nokta

 

 

Kandida nokta (paronychia) se najčešće javlja kod domaćica i poslastičara kojima su ruke često u dodiru sa vodom i šećerom. Kod dece se ne javlja. Nokatna ploča je poprečno izbrazdana i lomljiva. Okolina je crvena i natečena. Promena je bolna i na pritisak može da se iscedi kap gnoja u kojoj može da se dokaže uzročnik.

 

Lečenje je dugotrajno (3 do 6 meseci). Sprovodi se lokalnim i sistemskim antimikoticima (kreme i tablete). Da bi se sprečilo ponavljanje infekcije ruke treba zaštititi od vode i šećeraСлика


Postavi komentar