Mikrobi

`Dobar učitelj je onaj koji svog učenika može da učini boljim od sebe`

Pet elemenata ispunjenog života

na 7 decembra, 2013

 

  1. Pozitivne emocije. Kako bismo iskusili blagostanje, neophodne su nam pozitivne emocije u životu. Svaka pozitivna emocija poput zahvalnosti, zadovoljstva, smirenosti, uživanja, inspirisanosti, nade, radoznalosti i ljubavi spadaju u ovu kategoriju. Stoga je važno prepustiti se uživanju ovde i sada kako bismo bili u harmoniji sa sobom.
  2. PredanostZaokupljenost određenom aktivnošću ili kako je još poznato Flow, je termin kojim se objašnjava potpuna uključenost i usmerenost na određeni zadatak, tako da nam se čini da je vreme stalo, izgubimo osećaj za sebe i u potpunosti smo prisutni u sadašnjem trenutku.
  3. Pozitivni odnosi sa drugima. Kao ljudska bića mi sto istovremeno socijalno orijentisani i dobri međuljudski odnosi su ključni za naše blagostanje. Pokazalo se da su ljudi srećniji i zadovoljniji svojim životom ukoliko imaju u svom životu pozitivan odnos izgrađen sa drugima.
  4. Svrha. Postojanje svrhe u onome što radimo znači da smo posvećeni nečem što je mnogo veće od nas samih. Bez obzira koliko velik poduhvat bio, ukoliko doprinosimo blagostanju drugih život će nam biti ispunjeniji.
  5. Ostvarenje/Postignuće. Svako od nas teži da se usavrši u nečemu, bilo to razvijanje određene veštine ili ostvarenje određenog cilja. U tom smislu, ostvarenje je još jedna važan činilac koji doprinosi našoj sposobnosti da nam život zaista procveta.

Uradite danas nešto lepo za druge-doprinesite opštem blagostanju!


Postavi komentar