Mikrobi

`Dobar učitelj je onaj koji svog učenika može da učini boljim od sebe`

Kako uzeti uzorke za mikrobiološke analize?

na 25 februara, 2013

1) Poželjno je bris guše uzeti ujutru, pre jutarnje toalete. Ne treba uzimati bris ukoliko je pacijent neposredno pre toga jeo ili pio neki napitak.

2) Pre davanja uzorka ispljuvka, pacijent treba da opere zube i dobro ispere usta vodom, da se ukloni fiziološka flora. Pacijent treba da duboko udahne, malo zadrži vazduh i onda se duboko i jako iskašlje, da bi se dobio sekret iz donjih respiratornih puteva (najbolji je prvi jutarnji uzorak).

3) Uzimanje urina za urinokulturu: obaviti jutarnju toaletu (oprati spoljne genitalije vodom i sapunom),obrisati se. Pošto istekne nekoliko mililitara mokraće, bez zaustavljanja mokrenja, zahvatiti srednji mlaz urina. Čašu NIKADA ne puniti do vrha.

4) Uzimanje urina za urinokulturu kod beba: bebu raspoviti (najbolje posle spavanja), pokušati oprati je.

NE PREPORUČUJE SE korišćenje kesice (za detaljnija uputstva obratiti se laboratoriji).

NAPOMENA: svako stajanje urina na sobnoj temperaturi duže od jednog sata utiče na broj bakterija pa se dobijeni nalaz ne može pouzdano interpretirati.

 

1) Uzimanje genitalnih briseva kod žena: pacijentkinja ne bi trebalo da ima seksualni odnos prethodnog dana i da nema tragova krvi u sekretu.

2) Uzimanje genitalnih briseva kod muškaraca: potrebno je da pacijent ne urinira 1-2 sata pre uzimanja brisa.

3) Pre davanja uzorka sperme za spermokulturu, potrebno je da pacijent mokri.

4) Uzimanje fecesa za koprokulturu: minimalna količina potrebna za bakteriološki pregled je oko 2 grama (uzima se onaj deo stolice koji sadrži sluz, gnoj ili tragove krvi).

NAPOMENA: Jedna negativna koprokultura nije dovoljna da bi se mogao isključiti određeni patogen. Zato je preporučljivo pregledati najmanje tri uzorka stolice ako se sumnja na bakterijsku infekciju.СликаСликаСлика


2 responses to “Kako uzeti uzorke za mikrobiološke analize?

  1. драга колегинице, просто сам одушевљен: и јако добрим и користним садржајем, а нарочито са изгледом који је освежавајући, са дозом укуса који пуно говори о аутору. Организација блога је одлична. Пуно среће у даљем раду

Postavi komentar