Mikrobi

`Dobar učitelj je onaj koji svog učenika može da učini boljim od sebe`

Proterajte bakterije iz kuće

na 25 februara, 2013

Održavanje higijene u kući je imperativ i obaveza za sve ukućane. Jedino tako možete uspešno da održavate red

MENJAJTE SUNĐERE
Vlažan sunđer i voda koja se zadržava u slivniku pogoduju razvoju bakcila koji vole vlažnu sredinu. Kod male dece oni mogu da izazovu stomačne probleme. Zato je najbolje da redovno dezinfikujete slivnik, da sunđere dobro osušite posle upotrebe i da ih menjate jednom mesečno.

HIGIJENA RUKU JE VEOMA VAŽNA
Mnogi mikrobi se prenose preko ruku, ali je rizik od prenošenja infekcije preko slušalice u telefonskoj govornici ili preko novca ipak ograničen. U prvom redu, zato što klice vole vlagu. Izuzetak su patogene streptokoke, koje vrlo lako dospevaju u organizam preko ranica na koži. Ne treba zaboraviti ni viruse koji izazivaju dijareju, virus hepatitisa A i druge − oni mogu da prežive šest sati u takvim uslovima. Zato, perite ruke!

DEZINFIKUJTE SLAVINU I TUŠ
Voda iz slavine nije sterilna, ali je prisustvo štetnih mikrorganizama u njoj obično toliko malo da ne predstavlja opasnost po zdravlje. Pošto bakterije obožavaju toplu vodu, ako hoćete da budete sigurni, dezinfikujte s vremena na vreme slavinu i tuš nekim rastvorom za dezinfekciju.

OBAVEZNO PRANJE RUKU POSLE ODLASKA U TOALET
Mikroorganizmi iz fekalija razmnožavaju se u WC šolji, odakle se prenose na dasku, preko koje dospevaju do ruku, pa onda do poluge za povlačenje vode, a zatim do kvake… Posle odlaska u javni WC ruke će vam biti bukvalno prekrivene bakterijama, virusima ili parazitima. Ako ih ne operete, izložite će se ozbiljnom riziku od stomačnih tegoba.

REDOVNO ČISTITE FRIŽIDER
Listerija je bakterija koja podnosi niske temperature i najradije živi u siru i mesnim prerađevinama. Bolest koju izaziva, listerioza, čije je simptome teško razlikovati od simptoma gripa, može da bude opasna po fetus i osobe sa slabim imunitetom. Zato redovno dezinfikujte frižider (jednom u 15 dana), nemojte bez potrebe da ga otvarate i odvojite prljave od čistih namirnica.

KUCE I MACE PRENOSE GOTOVO SVE MIKROBE
Mačka ili pas koji izlaze napolje donose u kuću razne mikroorganizme i mogu da prenesu čitav niz parazita. Zato je najbolje da nemaju pristup krevetu i sobi u kojoj boravi sasvim malo dete. Obavezno operite ruke posle svakog kontakta s kućnim ljubimcem. Toksoplazmoza, koju prenose mačke, može da izazove deformacije fetusa i zato je najbolje da trudnica prepusti brigu o kućnom ljubimcu nekom drugom. Svaku ogrebotinu treba odmah dezinfikovati. 


Postavi komentar